Pronađena najstarija stambena zgrada u Rimu

“Neočekivani pronalazak velike stambene zgrade iz prve polovice 6. st. pr. Kr. na Kvirinalu, uz sadašnju Širinu sv. Suzane, stubokom je izmijenila arheološko i povjesničarsko poimanje Rima u to doba, otprilike za vladavine kralja Servija Tulija. Dosad se tvrdilo da su na Kvirinalu tada bili samo sakralni objekti i groblja, ali pronalazak oveće stambene zgrade govori da je urbanizacija Rima bila još šira nego se moglo pretpostavljati.

To je ovoga časa najstarija stambena zgrada otkrivena u Rimu. Bila je podignuta uz zonu svetištâ, gdje je stoljeće kasnije izgrađen velik hram, za koji se još ne zna kom bogu je bio namijenjen, jer osim temelja i baze zidova nema ni kipova ni ukrasa po kojima bi bilo moguće zaključiti što je u tom hramu slavljeno.

Romul, mitski osnivač Rima, koji je jamačno bio i neka povijesna osoba (vjerojatno kralj koji je ujedinio latinsko naselje na Palatinu i etrursko na Kapitolu sa sabinskim na padinama Kvirinala i tako udario monopol na gaz na Tibru i na tržište uljem, solju i stokom), poslije smrti je slavljen kao bog nazvan Kvirin. Njegovo ime ponio je i svetac zaštitnik Sisačke biskupije, u nas poznat i kao Kirin.

Po nekim pretpostavkama, zgrada bi mogla pripadati nekome vezanome uz svetišta na Kvirinalu.

Na tom je području do 1873. bio rimski karmel, a 1885. je tu sazdana palača Nacionalnoga geološkog instututa, koju sada država adaptira da bi je prodala. U sklopu te adaptacije istražuje se i teren, pa je spomenuti hram nađen proljetos, a stambena zgrada ovih tjedana, pod samim Institutom. Neće biti zatrpana, nego će biti vidljiva iz zgrade, kako je već uvriježena praksa od posljednjih desetljeća prošlog stoljeća.”

Izvor: http://www.jutarnji.hr/pronadena-najstarija-stambena-zgrada-u-rimu/1414641/