U Kupi nađen rimski brod koji je prevozio opeku za grobnice

“Brod je dugačak devet, a širok dva metra i izuzetno dobro očuvan. Za izvlačenje bi trebale stotine tisuća eura i godine truda pa će se napraviti replika na temelju 3D animacije.

Ne zna se iz kojih je razloga na prijelazu iz 1. u 2. stoljeće poslije Krista u Kupi, između Kamenskog i Kobilića Pokupskog nedaleko od Karlovca, potonuo brod natovaren opekom, ali se zna da se radi o vrlo vrijednom nalazu koji su otkrili mještani, a istražuje ga desetak arheologa Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji vodi arheolog Krunoslav Zubčić u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Aix iz Marseillea, koje ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u istraživanju potonulih brodova.

Radi se o rimskom brodu, bez kobilice je i ravnog dna, koji je Kupom prema Sisku ili Topuskom prevozio teret. Dugačak je devet metara, a širok dva. Specifičnost gradnje je u načinu, bočne stranice i dno spojeni su jednim pravokutnim komadom drva. Brod je izuzetno dobro očuvan, opeka koju je prevozio dimenzije 30 x 45 x 5 cm također je neoštećena. Nalazi se na dubini od pet metara kada je nizak vodostaj, a najočuvaniji dijelovi broda su oni koju su ostali u mulju – rekao je voditelj istraživanja Krešimir Zubčić i dodao da provode istraživanja kojima će utvrditi od kojeg je materijala sagrađen – hrasta, bukve, jasena ili brijesta – a ista bi istraživanja trebala datirati vrijeme kada je plovilo nastalo.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/u-kupi-nasli-rimski-brod-koji-je-vozio-opeku-za-grobnice-/1436684/