Časopis Latina et Graeca

  

Časopis Latina et Graeca nastao je u krugu studenata i mladih znanstvenika, klasičnih filologa, arheologa i lingvista, tijekom školske godine 1972/3. Entuzijazam mladosti povezan s težnjom izvrsnosti stvorili su potrebu za javnim iskazom. Časopis se nametao kao optimalni forum našeg javnog govora koji se nije htio ograničiti na strogi znanstveni diskurs jer smo vjerovali, a vjerujemo i danas, da antika i njezina baština čine bitan dio cjelokupnog iskustva zapadne civilizacije utkan duboko u naše suvremeno tkivo. Stoga se to iskustvo – prema našem uvjerenju – prenosti u raznolikim tipovima iskaza: s jedne strane znanstvenim, sve dubljim i plodotvornijim istraživanjima tog neizmjernog područja, ali i pedagoškim kroz nastavu klasičnih jezika na svim razinama i u svim oblicima, ili kulturološkim kojim zainteresirani gražani mogu o antici i njezinom nasljeđu saznati sve što ih zanima. Željeli smo da taj medij bude otvoren prema najrazličitijim skupinama: učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, stručnjacima na svim razinama, zainteresiranim pojedincima…

Taj je koncept sačuvan na stranicama časopisa Latina et Graeca do danas.

 

Prvi se broj časopisa pojavio u svibnju 1973. godine i redovito izlazio sve do 1994. godine kad su njegovo izlaženje omele nepovoljne prilike rata i poraća. Od 2002. izlazi njegov novi niz.

 

U prvom je nizu objavljeno 39 svezaka (posljednji je bio dvobroj 39-40).

U novom nizu objavljena su do sada 44 sveska. 

U dvobroju 39-40 prvog niza i broju 30 nove serije objavljene su Bibliografije časopisa Latina et Graeca Zlatka Šešelja koje možete izlistati na ovoj web stranici Instituta.