Seminar 2017. godine

U razdoblju od 24. do 28. travnja 2017. g. u Zadru je održan jubilarni deseti proljetni seminar za mlade Colonia Iulia Iader. Tema ovogodišnjeg seminara bila je život na selu u antici.

Uvodno predavanje održala je profesorica Bruna Kuntić Makvić s Odsjeka za povijest Filozofskoga Fakulteta u Zagrebu koja je sudionike seminara upoznala s antičkom povijesti grada Zadra, njegovim prvim stanovnicima te najvažnijim spomenicima rimskoga doba sačuvanim do danas. Po dolasku u Zadar polaznici seminara posjetili su novootvoreni antički postav Arheološkoga muzeja Zadar gdje su mogli vidjeti najreprezentativnije rimskodobne artefakte s područja Zadarske županije, a nakon toga je uslijedio obilazak stare gradske jezgre pod vodstvom profesora Tomislava Mokrovića. Šećući gradom učenici su obišli ostatke rimskoga foruma i kapitolija, ali i kasnije građevine poput katedrale Sv. Stošije, gradske zidine te Kopnena vrata iz mletačkoga razdoblja, sve posebno vrijedne spomenike zadarske povijesti. U popodnevnim satima, nakon smještaja u hostel, učenici su sudjelovali na uvodnom predavanju o povijesti grada Zadra.

Jutro idućega dana bilo je rezervirano za prvi latinski lektorat na kojem su učenici prevodili ulomke Vergilijevih Georgika pod vodstvom prof. Ive Bidjin. Nakon lektorata uslijedilo je predavanje pod naslovom Život na selu u antici. U poslijepodnevnim su satima sudionici seminara sudjelovali na likovnoj radionici na kojoj su od gline izrađivali replike rimskih amfora i nakita. Predvečer je uslijedila igra po gradu u kojoj su svi polaznici seminara bili podijeljeni u pet grupa, a svaka je grupa dobila popis zadataka koji moraju obaviti ili popis činjenica iz zadarske povijesti koje moraju doznati. Nakon večere uslijedila je zajednička šetnja gradom prekrasnom zadarskom rivom do Morskih orgulja i Pozdrava suncu, nezaobilaznih atrakcija grada Zadra.

Trećega dana seminara svi sudionici uputili su se na izlet u mjesto Muline na otoku Ugljanu gdje su posjetili ostatke vile rustike. Ondje su imali prilike saznati nešto više o poljoprivredi, s posebnim naglaskom na autohtone mediteranske kulture, pa su tako slušali o uzgoju maslina i vinove loze te pravljenju maslinova ulja i vina. Na ostatcima antičkoga lokaliteta održana je mala arheološka radionica u kojoj su učenici na lokalitetu morali pronaći replike fragmenata rimskih posuda, sastaviti ih te zatim pročitati i prevesti latinske stihove koji su na njima bili ispisani. Predvečer su učenici nastavili rad na likovnoj radionici.

Jutro četvrtoga dana započelo je drugim latinskim lektoratom na kojem su učenici prevodili ulomke Katonovog djela De agricultura. Ostatak dana učenici su sudjelovali na likovnoj radionici na kojoj su završavali svoje radove te se nakon toga posvetili pripremi završne prezentacije. Posljednjega dana seminara učenici su održali svečanu prezentaciju na kojoj su prikazali sve što su naučili na seminaru, čuli na predavanjima i lektoratima, te izradili na likovnim radionicama. Nakon prezentacije uslijedio povratak za Zagreb. Radujemo se susretu dogodine!

PREDAVAČI:

Iva Bidjin Laura, prof. (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

Tatjana Kovačić, uč. savjetnik za likovnu kulturu

prof.dr.sc. Bruna Kuntić-Makvić (Katedra za staru povijest, FFZG)

Tomislav Mokrović, mag. archeol. (Institut Latina et Graeca)

Jasna Vučić, prof. (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

 

POLAZNICI:

Tin Luketa (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

Maja Brleković (OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Ira Čurić (OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Margarita Fačini (OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Lana Benički (OŠ Izidora Kršnjavog, Zagreb)

Toma Vučinić (OŠ Izidora Kršnjavog, Zagreb)

Luna Pezo (OŠ Izidora Kršnjavog, Zagreb)

Fran Horvat (OŠ J. J. Strossmayer, Zagreb)

Dino Ribić (OŠ J. J. Strossmayer, Zagreb)

Raos Marta (OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb)

Petra Zlatar (OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb)

Farah Mulaomerović (OŠ Miroslava Krleže, Zagreb)

Mijić Maja (OŠ Miroslava Krleže, Zagreb)

Ribić Tin (OŠ Pavleka Miškine, Zagreb)

Vučić Marko (OŠ Pavleka Miškine, Zagreb)

Resnik Marta (OŠ Matije Gupca, Zagreb)

Korda Fran (OŠ Matije Gupca, Zagreb)

Ostrolučanin Luka (Klasična gimnazija, Zagreb)

Lovrenčić Ida (Klasična gimnazija, Zagreb)

Radić Lucije (OŠ Lauder Hugo Kon, Zagreb)

Keran Luka (Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb)

Bogner Mihaela (Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb)