Seminar 2014. godine

Ovoga je ljeta u organizaciji I. gimnazije u Splitu, Centra za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti Zavoda za hrvatsku povijest Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog arheološkog društva iz Zagreba, Instituta Latina&Graeca iz Zagreba te Privatne klasične gimnazije iz Zagreba u Starome Gradu na Hvaru održan jubilarni, dvadeseti seminar za mlade s temom “Tragom zvijezda”. Na seminaru je sudjelovalo dvadeset učenika i učenica iz I. gimnazije Split, Gimnazije Dubrovnik, Franjevačke klasične gimnazije Visoko, BiH, Klasične gimnazije Zagreb, Nadbiskupske klasične gimnazije Zagreb te iz Privatne klasične gimnazije Zagreb.

Po dolasku i smještaju sudionika uvodno je predavanje, naziva “Iz antičke povijesti Staroga Grada”, održala dr. sc. Inga Vilogorac Brčić. Učenici su se tako upoznali s poviješću Staroga Grada, njegovim najranijim stanovnicima te arheološkim ostatcima. U poslijepodnevnim je satima dr. sc. Bruna Kuntić Makvić održala epigrafsku radionicu na kojoj je seminariste upoznala s antičkim grčkim i rimskim spomenicima Staroga Grada. Predvečer je, pod vodstvom dr. sc. Vilogorac Brčić, uslijedila šetnja ulicama Staroga Grada kojom su prigodom sudionici obišli sve važne arheološke lokalitete kao i spomenike i crkve iz novije povijesti, a zatim su se uspeli na Glavicu s koje se pruža veličanstven pogled na Stari Grad te cijelo Starogradska polje, gdje su slušali o padu Fara 218. g. pr. Kr.

Nedjeljno je prijepodne za seminariste bilo slobodno pa su ga svi iskoristili za kupanje i sunčanje. U poslijepodnevnim je satima dr. sc. Vilogorac Brčić održala prvi (latinski) lektorat pod nazivom “Žene moreplovaca” na kojem su polaznici čitali ulomke Ovidijevih Heroida, o jadima Penelope i Didone, a zatim je uslijedilo predavanje dr. sc. Kuntić Makvić s temom “Povratci” na kojem se govorilo o poznatim putnicima-povratnicima iz grčke mitologije. Idućega je dana prof. Davida Bronzović Švenda održala drugi (grčki) lektorat pod naslovom “Okupljanje drugova” na kojem su seminaristi čitali ulomke Argonautike Apolonija Rođanina, o okupljanju drugova za pohod po zlatno runo. Poslijepodnevni su sati bili rezervirani za prvi dio likovne radionice pod vodstvom prof. Mislava Gjurašina na kojoj su seminaristi u grupama izrađivali replike grčkih brodova koristeći papir, karton, štirku, ljepilo i druge materijale.

Utorak je bio rezerviran za cjelodnevni izlet. Svi sudionici isplovili su rano ujutro iz starogradske luke put Bola na Braču. Nakon dva sata plovidbe pristali su u mirnoj uvali te krenuli put pustinje Blaca, prema pustinjačkom samostanu poljičkih glagoljaša koji su se ondje naselili u 15. st. za vrijeme navale Turaka. U njemu su učenici razgledali samostanske prostorije (kuhinju, knjižnicu, spavaonice, učionicu … ), stare rukopise te renesansnu crkvicu iz 16. stoljeća. Nakon obilaska zaplovili su put Bola gdje su vrijeme do povratka iskoristili za kupanje.

Iduće jutro, poslije doručka, uslijedio je treći (latinski) lektorat prof. Tonćija Maleša naziva “Oluja i utjeha” na kojem su učenici čitali ulomke Vergilijeve Eneide, o oluji koja je zahvatila Eneju na moru. U poslijepodnevnim je satima prof. Gjurašin održao drugi dio likovne radionice na kojoj su učenici bojali i dodavali završne detalje svojim replikama grčkih brodova. Četvrtak ujutro započeo je posljednjim, četvrtim (grčkim) lektora tom prof. Tomislava Mokrovića na kojem su učenici čitali ulomke Homerove Odiseje, o Alkinojevu ugošćavanju lutalice Odiseja. Poslijepodne su učenici iskoristili za završavanje prozopografskih eseja, a navečer je uslijedilo njihovo javno čitanje te odabir najboljega. Nadmoćnom većinom glasova pobijedio je esej Praksiep putuje na zapad, ime koje su autori preuzeli s tzv. Parskog reskripta. Cijeli petak bio je rezerviran za vježbanje i pripremanje javne priredbe. Ista je održana predvečer u vrtu palače Bijankini. Najprije su pročitani najbolji prozopografski eseji te najbolji grčki i latinski prijevod tekstova čitanih na lektoratima, a zatim je uslijedila desetominutna predstava u kojoj su učenici ukratko prikazali nekoliko scena iz Odiseje. Na kraju priredbe okupljenima se obratio voditelj seminara, prof. Maleš, te uručio zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su posebno pridonijeli održavanju seminara svih dvadeset godina te koji su ga podupirali od samih početaka. Simbolične su nagrade u znak zahvalnosti primile i tri utemeljiteljice seminara: dr. sc. Jasna Jeličić Radonić, dr. sc. Bruna Kuntić Makvić te prof. Inge Belamarić. Na kraju su i sudionicima seminara podijeljeni paketi knjiga i časopisa, izdanja Instituta Latina&Graeca. Koristimo i ovu priliku kako bismo se još jednom zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli u održavanju seminara te posebno svim polaznicima. Radujemo se sljedećim susretima!