Seminar 2017. godine

I ove godine održao se  seminar za školsku mladež Salonae Longae. ponovno u Splitu, oko uobičajenog termina, točnije od 15. do 19. ožujka. Sudjelovali su klasičari iz Zagreba i Splita, ali i iz Visokog u Bosni i Hercegovini te iz Maribora u Sloveniji što je ovome ionako odličnome seminaru dalo jednu dodatnu dimenziju i međunarodni značaj. Premda se na seminaru, barem službeno, govorilo zapravo raznim jezicima, ljubav prema klasičnoj starini bila je zajednička, a pristup ovogodišnjoj temi to bogatiji.

Predavanja i lektorati seminara bavili su se cestama i putovanjima. Program je započeo zanimljivim predavanjem Rimska cesta Salona – Narona Ivana Alduka i Antonije Eremut Erceg u Muzeju Grada Splita, a nastavio se obilaskom Dioklecijanove palače pod vodstvom Joška Belamarića. U jedinstvenom prostoru Marulianuma seminaristi su pažljivo poslušali Bratislava Lučina i njegovo predavanje Putovanje, politika i starine: kako je Antun Vrančić pronašao Augustovu oporuku  da bi nešto više o starim cestama u susjednoj nam državi ispričao Boris Hajdinjak u svome predavanju Petoviona in rimske ceste: Kdo i kaj je v antiki prišel v in odšel iz Petovione. Na istoj lokaciji Ivana Marjanović održala je lektorat Argonauti u Libiji.  Antičku Salonu uz prekrasno vrijeme polaznici su obišli s Ivanom Matijevićem, a dan su nastavili s predavanjem Svi putevi vode u Salonu Klare Radovniković i Viae Romanae Tina Lelekovića. Polaznici su ove godine sudjelovali i na posebnom predstavljanju knjige Ciceron. Govori protiv Katiline (Zagreb: Latina et Graeca 2016) koju su priredili i pred javnost iznijeli Bratislav Lučin, Inge Belamarić i Ante Podrug. Seminaristi su još obišli i Arheološki muzej u Splitu i odradili lektorat Ćaskanje o putovanju. Način sedamnaestoga stoljeća s Brunom Kuntić – Makvić.

Završno predstavljanje onog najboljeg od seminara održano je u Galeriji Vidović. Sudionici su prisutnima predstavili svoj trud, pohvalili trud svojih nastavnika i otpjevali hvalospjeve organizatoru, no iznijeli su i neke prijedloge kojima bi, po njihovom mnijenju, ovaj jedinstveni seminar mogao biti još bolji. Vodstvo je neke ideje odmah prihvatilo, neke stavilo na daljnju raspravu, a za neke odmah pokazalo palac dolje. Sljedeće godine se, dakle, može očekivati samo nešto još bolje, ako je to uopće moguće.