Seminar 2015. godine

U razdoblju od 7. do 10. travnja 2015. godine u Zadru je održan već tradicionalni VIII. seminar za klasičare osnovnih i srednjih škola Colonia Iulia Iader. Tema ovogodišnjega seminara bila je Post meridiem, a poseban naglasak stavljen je na rimske terme.

Uvodno predavanje održala je profesorica Bruna Kuntić Makvić s Odsjeka za povijest Filozofskoga Fakulteta u Zagrebu koja je sudionike seminara upoznala s antičkom povijesti grada Zadra, njegovim prvim stanovnicima te najvažnijim spomenicima rimskoga doba sačuvanim do danas. Po dolasku u Zadar polaznici seminara bili su smješteni u novootvoreni hostelu na samom zadarskom forumu odakle su krenuli u istraživanje grada. Polaznici su najprije posjetili novootvoreni antički postav Arheološkog muzeja Zadar gdje su mogli vidjeti najreprezentativnije rimskodobne artefakte s područja Zadarske županije, a nakon toga je uslijedio obilazak stare gradske jezgre pod vodstvom profesora Tomislava Mokrovića. Šećući gradom učenici su obišli ostatke rimskoga foruma i kapitolija, ali i kasnije građevine poput katedrale Sv. Stošije, gradske zidine te Kopnena vrata iz mletačkoga razdoblja, sve posebno vrijedne spomenike zadarske povijesti. Nakon ručka učenici su pod vodstvom profesorice Tanje Kovačić sudjelovali u likovnoj radionici gdje su dobili zadatak da od kartona, kolaž-papira, ljepila, bojica i dr. izrade malu repliku rimskih termi.

Drugoga dana seminara prof. Mokrović je održao predavanje pod naslovom „Rimske terme“ gdje su se polaznici bolje upoznali s porijeklom i nastankom rimskih termi, načinima njihove gradnje, prostorijama od kojih su se sastojale, načinu dobivanja vode putem akvadukata te najzanimljivijim ostatcima rimskim termi na području Hrvatske. Nakon predavanja profesorica Jasna Vučić održala je prvi latinski lektorat na kojem je s učenicima čitala ulomke Petronijeva Satirikona. Nakon lektorata učenici su nastavili rad na likovnoj radionici, a zatim je u poslijepodnevnim satima uslijedila igra po gradu u kojoj su svi polaznici seminara bili podijeljeni u četiri grupe, a svaka je grupa dobila popis zadataka koji moraju obaviti ili popis činjenica iz zadarske povijesti koje moraju doznati. Nakon večere uslijedila je zajednička šetnja gradom prekrasnom zadarskom rivom do Morskih orgulja i Pozdrava suncu, nezaobilaznih atrakcija grada Zadra.

Trećega je dana profesorica Iva Bidjin održala drugi latinski lektorat na kojem su učenici čitali ulomke Marcijalovih Epigrama, a zatim su svi krenuli na likovnu radionicu i dovršavanje svoje replike rimskih termi. Nakon ručka sudionici su se uspeli na zvonik katedrale Sv. Stošije odakle su imali prilike uživati u nezaboravnom pogledu na zadarsku gradsku jezgru, kao i na otoke zadarskoga arhipelaga. Predvečer su svi sudionici seminara prošetali gradom te zastali na Morskim orguljama kako bi mogli uživati u najljepšem zalasku sunca.

Jutro posljednjega dana seminara bilo je rezervirano za posjet Muzeju antičkoga stakla. Ondje su učenici vidjeli obilje eksponata iz zadarske nekropole Relja, a kasnije su posjetili i radionicu puhanja stakla gdje im je majstor izrade staklenih predmeta detaljno objasnio način izrade stakla u antici i danas, a zatim i prezentirao kako izgleda postupak izrade jedne staklene posude. Nakon ručka svi su se sudionici još jednom okupili na zadarskome forumu gdje su im svečano uručene diplome te nagrade najboljim polaznicima seminara. Radujemo se susretu dogodine!

PREDAVAČI:

Iva Bidjin Laura, prof. (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

dr.sc. Kornelija A. Giunio (Arheološki muzej, Zadar)

Tatjana Kovačić, uč. savjetnik za likovnu kulturu

prof.dr.sc. Bruna Kuntić-Makvić (Katedra za staru povijest, FFZG)

Tomislav Mokrović, mag. arh. (Institut Latina et Graeca)

Jasna Vučić, prof. (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

 

POLAZNICI:

Blagojević Tin (Klasična gimnazija, Zagreb)

Blaznik Mihaela Kristina (OŠ J. J. Strossmayera, Zagreb)

Carić Viktor (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

Coumbassa Sorrel (OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Đurić Lucija Nera (Klasična gimnazija, Zagreb)

Graonić Mislav (OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Grbavac Kata (OŠ Miroslava Krleže, Zagreb)

Heckel Lucija (OŠ Miroslava Krleže, Zagreb

Ibrahimpašić Hana (OŠ J. J. Strossmayera, Zagreb)

Kerner Lucija  (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

Lovrenčić Ida (OŠ Izidora Kršnjavoga, Zagreb)

Mirković Matej Kristan (Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb)

Ostrolučanin Luka (OŠ Izidora Kršnjavoga, Zagreb)

Polić Lea (OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb)

Protega Jure (Privatna klasična gimnazija, Zagreb)

Radotović Anamaria (Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb)

Rimac Marin (OŠ Izidora Kršnjavoga, Zagreb)

Romac Ana (OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb)

Softić Dora (OŠ J. J. Strossmayera, Zagreb)

Živković Andrija (OŠ S. S. Kranjčevića, Zagreb)