Put u Provansu za članove HDKF-a

Povodom obilježavanja 40. godišnjice Hrvatskoga društva klasičnih filologa organizirano je putovanje u Provansu u razdoblju od 12. do 17. travnja 2014. godine u organizaciji turističke agencije Kompas. Prijave su moguće na e-mail društva hdkf.uo@gmail.com do 15. siječnja 2014. za članove društva te do 1. veljače 2014. za ostale zainteresirane.

PLAN PUTA:

 

1.dan   ZAGREB – ST-MAXIMIN-LA-STE-BAUME – ARLES  

Polazak iz Zagreba s turističkog perona (502/503) Autobusnog kolodvora u 00.05 sati. Noćna vožnja kroz Sloveniju i Italiju s kraćim zaustavljanjima. Prelazak talijansko – francuske granice u podnevnim satima te nastavak vožnje prema Provansi. Sred brežuljaka posutih vinogradima smjestio se ST-MAXIMIN-LA-STE-BAUME sa svojom hodočasnočkom bazilikom Sv. Marije Magdalene, koja je, prema legendi, sagrađena na mjestu grobnica Sv. Marije Magdalene i Sv. Maximina, prvog biskupa mučenika iz Aixa. Slobodno vrijeme za samostalni obilazak bazilike i samostana. Vožnja prema Arlesu.  Smještaj u hotel i noćenje.

2.dan   ARLES – GLANUM – ORANGE – PONT DU GARD – NIMES – ARLES

Doručak. Turbulentna rimska okupacija ostavila je Provansi mnoge spomenike. Dan ćete započeti obilaskom arheološkog lokalitea GLANUM, utvrđenog keltsko – ligurskog naselja, koje je 27.g. prije Krista službeno proglašen rimskim gradom i kao takav funkcionirao do napuštanja 260.g. Grad ORANGE su utemeljili veterani II legije te su izgradili objekte dostojne komociji svakog rimskog građanina. Najbolje očuvan rimski teatar u Europi mogao je primiti 7000 gledatelja, dok je u čast Cezarovog osvajanja Galije podignut slavoluk. Nakon razgleda slijedi slobodno vrijeme za šetnju i ručak. U mnogobrojnim trgovinama grada možete pronaći tipične proizvode ove regije: vino, masline, med i tartufe. Odlazak do PONT DU GARDA, mosta koji je bio dio rimskog akvadukta, koji je Nimes opskrbljivao svježom vodom. Svakoga dana je 20 miliuna litara vode prevaljivalo put od 50km od Uzesa do Nimesa. Slijedi vožnja slikovitim krajolikom do NIMESA. Grad su osnovali veterani Oktavijanovog, egipatskog pohoda, a za sobom su ostavili impresivnu arenu te Maison Carree, najbolje očuvani rimski hram. Razgled grada i slobodno poslijepodne. Povratak u Arles i noćenje.

3.dan   ARLES – AIGUES MORTES (CAMARGUE) – ARLES  

Doručak. Odlazak na razgled jednog od najslikovitijih gradova Provanse, ARLESA. Šetnja gradom otkrit će vam rimski teatar i arenu, jedan od najzanimljivijih romaničkih portala pokrajine te zgradu nekadašnjeg sanatorija u kojem se liječio slikar Vincent Van Gogh. Slobodno vrijeme za ručak u nekom od gradskih restorana. U poslijepodnevnim satima ćete se zaputiti na vožnju kroz CAMARGUE, deltu rijeke Rone. Ovo zaštićeno područje najznačajnija je močvara Europe. Predstavlja nevjerojatnu mješavinu bara, jezera, pašnjaka i solana. Ovdje slobodno šeću stada divljih konja, a govedari u tradicionalnim odorama, na konjima prate krda mladih bikova. Sred močvare smjestio se AIGUES MORTES (“mrtva voda“ na provansalskom), grad koji, vjerojatno, i danas izgleda kao što je izgledao oko 1300.g. Odavde je kralj Louis IX isplovio u VII križarski rat. Šetnja pravilnim rasterom gradskih ulica, zaštićenim debelim zidimana i kulama. Povratak u Arles i noćenje.

4.dan   ARLES – AVIGNON – CHATEAUNEUF-DU-PAPE – ARLES

Doručak. Kratka vožnja prema AVIGNONU. Slijedi razgled grada, sjedišta papa u 14. stoljeću. Sjevernim gradskim trgom dominira impresivna Papinska palača, jedno od remek djela obrambene arhitekture srednjega vijeka. Spoj srednjovjekovnih, obrambenih zidina i palače te elegantnih građevina 18. i 19. stoljeća nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Slijedi obilazak vinorodnog područja CHATEAUNEUF-DU-PAPE te degustacija vina u jednoj od lokalnih vinarija. Dan ćete zaključiti večerom bogatom lokalnim okusima (doplata). Povratak u Arles i noćenje.

5.dan   ARLES – LES BAUX DE PROVENCE – OPATIJA NOTRE-DAME DE SENANQUE – GORDES  – AIX EN PROVENCE – NICE

Doručak. Slobodno jutro za kavu s pogledom i istraživanje mjesta LES BAUX DE PROVENCE te ostataka njegove, ruševne citadele. Vožnja slikovitim krajolikom do cistercitske opatije NOTRE-DAME DE SENANQUE osnovane u 12.st. Slobodno vrijeme za fotografiranje i ulazak u crkvu. Obližnji GORDES, smješten na vrhu brežuljka, slovi za najromantičnije mjesto Provanse. Šetnja i slobodno vrijeme za ručak. Odlazak do AIX EN PROVENCE, grada u kojem je, nadahnut ljepotom njegove okolice, stvarao Paul Cezane. Sam grad predstavlja spoj sjenovitih alea, šarmantnih palača 18-og stoljeća, malenih suvenirnica i slikovitih trgova na kojima se prodaju lokalni proizvodi. Kasnovečernji dolazak do predgrađa Nice, smještaj u hotel i noćenje.

6.dan   NICE – LA TURBIE  – ZAGREB

Doručak. Obilazak juga Francuske zaključit ćete u LA TURBIE-u, slikovitom mjestu iz kojeg se pruža nezaboravan pogled na Azurnu obalu. Mjestom dominira Trophée des Alpes, trijumfalni spomenik podignut po narudžbi Senata 6.g. prije Krista. Na granici Rima i Galije slavio je Augustovu pobjedu nad ligurskim plemenima 13.g. prije Krista. Slobodno vrijeme za šetnju srednjovjekovnim ulicama i jutarnju kavu. Slijedi cjelodnevna vožnja kroz Italiju i Sloveniju s kraćim zaustavljanjima. Dolazak u Zagreb, na mjesto polaska, predviđa se u kasnim večernjim satima.

 

 

Cijena po osobi:

        min 30 plaćenih putnika: 3.370 kn

       31 – 35 putnika: 3.150 kn

       36 – 40 putnika: 2.990 kn

 

Cijena po osobi uključuje: prijevoz autobusom prema programu, 5 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 2* u Arlesu i Nici, razglede prema programu, posjet vinariji sa degustacijom vina, pratitelja na putovanju, jamčevinu i troškove organizacije putovanja

 

Cijena ne uključuje: doplatu za jednokrevetnu sobu 990 kn, večera u vinariji 280 kn , ulaznice za objekte koji se posjećuju

(informativne cijene): Musee Granet (Cezanne) 5 Eur, Atelier Cezanne 5 Eur, muzej lavande 6 Eur, Avignon Le Pont Saint Benezet 4,5 Eur, vinske probe cca 5-7 Eur

 

Hotelski smještaj:

12.4. – 16.4. Arles

Balladins Arles Hotel 2*

https://www.balladins.com/en/s05_reservation/s05p01_reservation.php?todo=adv-search

 

 

16.4. – 17.4. Nice

Hotel Ibis budget Nice aeroport 2*

www.ibis.com/gb/hotel-2579-ibis-budget-nice-aeroport-promenade-des-anglais-ex-etap-hotel/index.shtml

 

 

Trajanje putovanja: 6 dana / 5 noći

Min broj putnika: 30

 

Mogućnosti plaćanja:

       do 12 mjesečnih obroka bez kamata i naknada:

 MasterCard i Maestro karticama (izdanim od Zagrebačke banke)
 American Express karticama (izdanim od Privredne banke Zagreb), Diners Club Karticama

       do 6 mjesečnih obroka bez kamata i naknada:

RBA MasterCard, RBA Maestro i RBA Visa karticama (izdanim od Raiffeisen banke)
PBZ Maestro karticama (izdanim od Privredne banke Zagreb), te Visa kreditnim karticama (izdanim od Splitske banke).