U Splitu obilježena 40. godišnjica HDKF-a

Prošlog je vikenda u Splitu proslavljena četrdeseta godišnjica Hrvatskog društva klasičnih filologa te je tom prilikom održan i Festival klasičnih jezika i antičke civilizacije. Okupilo se preko dvijestotine učenika i profesora klasičara iz čitave Hrvatske.

Slavlje je započelo u petak, 21. ožujka, svečanim otvorenjem Festivala u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, na kojem je između ostalih, sudjelovala i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, gđa. Zrinka Vrabec Mojzeš. Njoj su učenici Privatne klasične gimnazije iz Zagreba uručili repliku Ahilejeva štita, a učenici Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba otvorili su svečanost prikazom paljenja olimpijskog plamena te otvaranjem Olimpijskih igara.

U subotu ujutro svečanost je nastavljena u Etnografskome muzeju u Splitu gdje su se svojim predstavama, igrokazima i izvedbama predstavili učenici Gimnazije A. G. Matoša iz Zaboka, Gimnazije Sesvete, XV. gimnazije iz Zagreba, OŠ J. J. Strossmayera iz Zagreba te II. gimnazije iz Osijeka, kao i studenti Odjela za hrvatski latinitet Hrvatskih studija u Zagrebu.

Tijekom poslijepodneva svi su sudionici sudjelovali u razgledu Salone gdje su učenici OŠ S. S. Kranjčevića iz Zagreba izveli kratak igrokaz Dvanaest olimpskih bogova, a učenici Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka predstavu Perzej.

U nedjelju ujutro uslijedilo je svečano zatvaranje Festivala koje se održalo u Dioklecijanovim podrumima. Ondje su učenici Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba izveli kratak dijalog Kreonta i Antigone, dok je učenica I. gimnazije iz Splita izvela recital – Andromahinu tužaljku. Kao šećer na kraju, uslijedila je romantična komedija Sandala sudbine u izvedbi učenika Privatne klasične gimnazije iz Zagreba.