Đuro Hidža, Latinske pjesme

U sklopu Biblioteke Latina et Graeca objavljena je nova knjiga, prijevodi latinskih pjesama znamenitoga dubrovačkoga liječnika i latinista Đura Hidže (1752-1833): Đuro Hidža, Latinske pjesme / Carmina Latina. Uvodnu studiju, kritičko izdanje te prijevod dijela satiričnih epigrama izradila je dr. sc. Jadranka Bagarić, dok je ostale pjesme na hrvatski jezik prevela dr. sc. Zrinka Blažević. Knjigu je uredila dr. sc. Irena Bratičević.

U središtu je djela kritičko izdanje svih dostupnih latinskih pjesama dubrovačkoga liječnika i latinista Đura Hidže, jednoga od posljednjih hrvatskih autora koji su ostavili značajniji opus na latinskom jeziku. Jezgru uvodne studije čine analiza i prikaz repertoara latinskih stihova koji su ušli u ovo izdanje: oni su kvantificirani te razvrstani po žanrovskom kriteriju na epigrame, pjesme u heksametru, elegije, ode i hendekasilabe. Od svih navedenih pjesama tek ih je 30-ak dosad bilo objavljeno, pa je ovo prvo izdanje najvećeg dijela toga vrijednog opusa, sačinjeno na temelju Hidžinih autografa i/ili prijepisa, uglavnom Luke Pavlovića, sačuvanih u dubrovačkim knjižnicama i arhivima. Izdanje latinskog teksta popraćeno je paralelnim prepjevom stihova na hrvatski jezik u tradicionalnoj akcenatskoj inačici latinskih metara.

Knjiga predstavlja nemjerljiv doprinos dubrovačkoj, ali i hrvatskoj neolatinskoj filologiji te proučavanju povijesti svakodnevice u Dubrovniku u kasno doba Republike te pod francuskom i austrijskom vlašću, kao i povijesti prigodničarske poezije unutar hrvatske književnosti. Ovim se djelom upotpunjuje slika o latinističkoj književnosti u Dubrovniku, koja po svojem karakteru predstavlja svojevrstan fenomen u internacionalnim mjerilima. Dosad rasuti ili neobjavljeni latinski stihovi dubrovačkoga prevoditelja i pjesnika Đura Hidže u ovoj knjizi konačno dobivaju svoje zasluženo prvo izdanje i prijevod, kao i ozbiljnu studiju koja na jednome mjestu i na temelju arhivskih istraživanja prikazuje i revalorizira Hidžin opus.

Tisak knjige financijski su poduprli: Grad Dubrovnik, Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na čemu im još jednom srdačno zahvaljujemo!

Cijena knjige iznosi 30,00 eura, a naručiti ju možete putem našeg e-maila latinaetgraeca@gmail.com