NOVO – Lukijan, Kako treba pisati povijest

U izdanju Instituta Latina et Graeca prvi je puta na hrvatskom jeziku objavljena knjiga LUKIJAN – KAKO TREBA PISATI POVIJEST. Uz izvrstan prijevod knjiga je opremljena i opsežnom uvodnom studijom, bogatim komentarima, bibliografijom te kazalom pojmova i imena za što je zaslužan profesor JOSIP PARAT.

Riječ je o jedinom sačuvanom spisu iz antike koji se bavi teorijom grčko-rimske historiografije. U nevelikoj raspravi koja sadrži šezdeset i tri jezgrovita poglavlja, središnje mjesto zauzima pitanje istinoljubiva i nepristrana bilježenja povijesti. Autor k tome vješto aludira na znamenite povjesničare, skrećući tako pozornost na uzore vrijedne divljenja.

Zbog oštre kritike onodobnog povjesništva, britkih opaski o stilu i prosudbi o odlikama dobroga povjesničara Lukijanov rad ubraja se među najuspjelija ostvarenja na polju antičke književne kritike. Naposljetku, Lukijan nam se ovdje – možda više no igdje u svojem opusu – neposredno obraća kao satiričar. Ovaj po mnogočemu jedinstven tekst dobro će doći svakome tko se bavi antikom, što je dostatan razlog da mu se posveti pozornost.

Cijena knjige iznosi 100,00kn, a naručiti ju možete putem naše e-mail adrese latinaetgraeca@gmail.com