POZIV NA SURADNJU

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

u doba koje nije naklonjeno humanističkim znanostima, a jednako tako niti klasičnim jezicima, nije lako biti nastavnikom latinskog i grčkog jezika. Nije lako niti zainteresirati mlade ljude za te “mrtve” jezike, kad im se sa svih strana nude neki puno jednostavniji, brže dostižni i dostupni te, na prvi pogled, zanimljiviji sadržaji. Svi mi koji radimo s učenicima bilo na kojoj razini obrazovanja trudimo se približiti im antičku kulturu i civilizaciju, pronaći zabavne načine poučavanja, osvijestiti im da je gramatika samo sredstvo postizanja viših ciljeva, no isto tako svi znamo koliko je to ponekad teško postići.
Zbog ovih razloga odlučili smo u naš časopis uvesti novu rubriku pod zasad radnim naslovom „Primjeri dobre prakse“ (koji zvuči preformalno i prekruto) ili „Iz školskih klupa“ (što pak asocira na učeničke „bisere“). Dok tražimo prikladno ime za novu rubriku (otvoreni smo za vaše prijedloge), pozivamo vas da u njezinu kreiranju i osmišljavanju sudjelujete svojim idejama i svojim prilozima. Dobrodošli su primjeri dobro osmišljenih nastavnih jedinica, prijedlozi i opisi manjih projekata koje ste s učenicima ostvarili, kao i manje formalni i suvremeniji pristupi određenim temama predviđenim nastavnim planovima.

Ovaj je poziv prvenstveno upućen nastavnicima klasičnih jezika, ali i nastavnicima ostalih predmeta koji na svojim satovima obrađuju teme iz antičke povijesti i civilizacije (npr. povijesti, filozofije i sl.): nadamo se da ćete se pozivu odazvati i da ćemo pomažući jedni drugima i potičući jedni druge novim idejama i prijedlozima, ostvariti toliko potrebnu međusobnu komunikaciju i suradnju, a ujedno i olakšati toliko željeni i traženi dijalog s učenicima.

Očekujemo s nestrpljenjem vaše priloge, koje kao i moguća pitanja možete slati na naš e-mail latinaetgraeca@gmail.com

Uredništvo

Latina et Graeca