Predavanje

Pozivamo vas na predavanje Top lista hrvatskih latinista koje će se održati u utorak, 03. listopada u 18:00 sati, u Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna 13, Zagreb).

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i glavna urednica časopisa Latina et Graeca.

Hrvatski latinitet obuhvaća cjelokupno stvaralaštvo hrvatskih autora na latinskom jeziku, na području, ali i izvan područja današnje Hrvatske, u dugom i neprekinutom periodu od 9. do 19. stoljeća. Hrvatski latinisti bili su baš preko latinskog, kao nekadašnjeg internacionalnog jezika, dionici zajednice intelektualaca, poznate kao res publica litteraria. Kao pripadnici ondašnje obrazovane intelektualne elite još prije 600 godina stvarali su veliku duhovnu i kulturnu zajednicu i sudjelovali u njoj.

Mnogobrojni poznati hrvatski književnici i znanstvenici (među njima Marko Marulić i Ruđer Bošković) stvarali su svoja djela i na latinskom jeziku, a u ovom predavanju iznijet će se neke zanimljive činjenice iz života i djelovanja uglednih hrvatskih latinista.

Radujemo se vašem dolasku!